Liever een zelfzorgmiddel

Doktersrecept tot drie keer duurder dan zelf iets kopen

16 juni 2014
Uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014 blijkt dat bij eenvoudige gezondheidskwalen een recept via de huisarts tot wel drie keer duurder is dan een zelfzorgmiddel dat men zelf koopt bij apotheker of drogist.
Duurdere receptmiddelen
Zelfzorgmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts zijn goedkoper dan vergelijkbare receptmedicijnen die onder het eigen risico vallen. De helft van de Nederlanders maakt het eigen risico niet vol en betaalt de duurdere receptmiddelen dus helemaal zelf.

Rekenvoorbeeld
Een rekenvoorbeeld van de Consumentenbond laat zien dat een receptgeneesmiddel voor bijvoorbeeld huidschimmel (Ketoconazol 30 gr zalf) Euro 17,58 kost, en een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel (Miconazol 30 gr zalf) Euro 5,50. Bovenop de productprijs voor een receptgeneesmiddel komt namelijk nog Euro 12,00: Euro 6,00 voor de receptverwerking in de apotheek en Euro 6,00 voor de eerste terhandstelling.

Zelfzorg
De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiƫnt bij de huisarts komt, zijn pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), verkoudheid, hoesten, verstopping en schimmelinfecties. Bij dit soort klachten is een receptgeneesmiddel meestal niet nodig en volstaat zelfzorg.